Θεσσαλονίκη : Μνήμες από μια άλλη εποχή…

Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη που γράφεται με δύο σίγμα και προφέρεται με δύο λάμδα.

Μια απλή μέρα στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί και τελειώνει πολύ αργά το βράδυ…ή μάλλον για να είμαστε πιο σωστοί η μέρα δεν τελειώνει ποτέ! Τα κυκλικά ωράρια διαδέχονται το ένα το άλλο στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται και σφύζει διαρκώς από ζωή. Μία απλή απογευματινή βόλτα αρκεί για να καταλάβει κανείς τους ρυθμούς της πόλης. Όσο νυχτώνει οι ρυθμοί ανεβαίνουν για να ηρεμήσουν μόνο με τις πρώτες πρωινές ώρες. Ναι, η Θεσσαλονίκη είναι γνωστός πόλος έλξης για νυχτερινή διασκέδαση και φοιτητική ζωή.

Πόσα όμως ξέρουμε για την ιστορία της ; Πόσα από τα μνημεία της γνωρίζουμε καθώς περνάμε δίπλα τους ; Στην συντριπτική μας πλειοψηφία ελάχιστα. Άν εξαιρέσουμε τον μεγάλο αριθμό μουσείων (αρχαιολογικό, βυζαντινό, σύγχρονης τέχνης…κτλ…κτλ..), η ιστορία έχει αφήσει τα σημάδια της ανεξίτηλα μέσα στα στενά σοκάκια και τις πλατείες της πόλης. Καθημερινά σημεία αναφοράς των κατοίκων που όμως κρύβουν μυστικά αιώνων που λίγοι γνωρίζουν.

Η «Καμάρα»pegasus_LARGE_t_242261_54439370

Το Νο 1 σημείο συνάντησης της πόλης, τοποθετημένο σε κομβικό σημείο από παλιά. Καθημερινά ραντεβού και συναντήσεις έχουν σημείο αναφοράς την «καμάρα». Όλοι την γνωρίζουμε, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και διασημότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι ότι η καμάρα στην πραγματικότητα δεν ήταν καμάρα !AwzoAaCCQAIgF5R Ότι έχει απομείνει σήμερα είναι το μισό ενός κτηρίου πολύ περιπλοκότερου. Θα πρέπει να την φανταστούμε σαν τετράπυλο, μια σύνθετη δηλαδή αρχιτεκτονική κατασκευή με δύο καμάρες πάνω από τις οποίες διαμορφωνόταν μία στέγη.  Ήταν κατασκευασμένη πάνω στην κεντρική οδό της ρωμαικής πόλης, δηλώνοντας -όπως και σήμερα- ένα σημείο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς από εκεί περνούσαν όλες οι νικηφόρες πομπές της αυτοκρατορίας, αλλά και ο αυτοκράτορας για να μεταφερθεί από το παλάτι στην ροτόντα.

Ο «Άγιος Γεώργιος – Ροτόντα»rotonda-thess

Εκεί που το μυστήριο συναντά την αρχαιολογική έρευνα. Μετά από σχεδόν 20 αιώνες δεν γνωρίζουμε την αρχική λειτουργία και τον λόγο για τον οποίο κτίστηκε. Ένα μαυσωλείο ; Ένας αυτοκρατορικός ναός ; Ένα χριστιανικό μνημείο ; Άγνωστο ! Παρόλα αυτά συγκεντρώνει στη γύρω περιοχή μεγάλο αριθμό φοιτητών και νέων, που βρίσκουν χώρους διασκέδασης στα πολλά κρασάδικα που υπάρχουν διάσπαρτα στα γύρω στενά. Πόσοι όμως έχουμε μπει-έστω και μια φορά- μέσα, να δούμε τον ψηφιδωτό διάκοσμο 24-25-4--3-thumb-largeπου χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, πιθανόν από την περίοδο που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Το όνομα ; Άγνωστο και αυτό ! Άγιος Γεώργιος είναι το όνομα που δόθηκε από τους ανθρώπους στην περιοχή, χωρίς να βασίζεται κάπου. Η ίδια η μητρόπολη δεν αναγνωρίζει ότι ο ναός όσο λειτουργούσε είχε αυτό το όνομα! Το «ροτόντα» πάλι προκύπτει από το κυκλικό σχήμα και αποτελεί δάνειο από τον αρχιτεκτονικό όρο που περιγράφει στρογγυλά κτήρια.

Ο «Λευκός Πύργος»5«Τι να σε λέω! Σαν τον Λευκό τον Πύργο δεν έχει !» Το στολίδι της Θεσσαλονίκης, το σύμβολο της Συμπρωτεύσουσας δεν ήταν πάντοτε ένα κόσμημα, που απεικονιζόταν σε καρτποστάλ και παντός είδους σουβενίρ, αλλά κατείχε πολύ σημαντική θέση στην οθωμανική οχύρωση της πόλης. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια την χρονολογία κατασκευής, ξέρουμε πάντως ότι χρησίμευσε ως κατάλυμα της τουρκικής φρουράς καθώς και ώς φυλακή θανατοποινιτών!002 Για τον λόγο αυτό ονομαζόταν παλαιότερα «Πύργος του Αίματος»…μέχρι την μετονομασία του σε Λευκό Πύργο, εξ αιτίας ενός Εβραίου θανατοποινίτη-τουNathan Guidili-ο οποίος τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891. Παρά την τραγική του ιστορία ο Λευκός Πύργος συγκεντρώνει καθημερινά κόσμο στα όμορφα πάρκα γύρω του, ενώ οι θέσεις στις καφετέριες που προσφέρουν θέα σ’αυτόν γίνονται ανάρπαστες σε χρόνο ρεκόρ.

Τσέκαρε την ιστοσελίδα του Λευκού Πυργου : http://www.lpth.gr/gr

Η «Παναγία Χαλκέων» Panagia_Chalkeon_1

Το καλύτερο για το τέλος…Πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Εγνατίας, Ανατολικά, καλά κρυμμένη από τον πολύ κόσμο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων. Το 90% δεν την έχει προσέξει ποτέ, ενώ μόνο ένα 2-3 % γνωρίζει ότι πρόκειται για βυζαντική εκκλησία. Χτισμένη από τον 12ο αιώνα η imagesμικρή εκκλησία ήταν ένα πραγματικό κόσμημα στην εποχή της. Με αρχιτεκτονική κατασκευή σχεδόν τέλεια και νωπογραφίες της περιόδου της Μακεδονικής Δυναστείας, η Παναγία Χαλκέων κερδίζει άξια τον θαυμασμό των επισκεπτών. Το όνομά της οφείλεται στην τοποθεσία που είναι χτισμένη, κοντά στην περιοχή όπου επί Βυζαντίου ζούσαν οι χαλκουργοί της πόλης. Εντυπωσιακό είναι και το κόκκινο χρώμα της που οφείλεται στην κατασκευή με πλίνθους (υλικό σαν τον πηλό), εξ αιτίας του οποίου έχει πάρει και το όνομα κόκκινη εκκλησία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s